Chuť polotmavé čtrnáctky Ušák ladil sládek Petr Krpec se svými kolegy v Městském pivovaru Štramberk na Novojičínsku několik měsíců. Cílem bylo dosáhnout ideální kombinace chuti piva s chutí a vůní koření oblíbené místní pochoutky.
"Poměr koření je výrobní tajemství každého pekaře štramberských uší, jeden z těchto pekařů nám koření dodává, takže já můžu říct maximálně složení: to je v podstatě skořice, badyán, hřebíček, anýz, nové koření a zázvor," řekl Krpec.
Pivo Ušák se sice začalo prodávat jako vánoční speciál, návštěvníci Štramberka jej ale budou moci ochutnat celoročně.
Pivovarský dům v Ostravě připravil na nadcházející dny pro hosty restaurací Hobit club a U Skákavého poníka Týden vánočních speciálů. Kromě vlastní tmavé čtrnáctky Blackdog bude na čepu dalších sedm pivních speciálů ze spřátelených podniků z Moravy a Slezska.
"Ochutnat tolik vánočních speciálů najednou nemá člověk běžně šanci. Před pár týdny jsme měli úspěšnou akci s minipivovary, tak se vyloženě nabízelo uspořádat něco takového na Vánoce," řekl majitel Pivovarského domu Jiří Štverka.
Mezi čepovanými pivy budou polotmavá čtyřiadvacítka Štědrok z Vojkovic na Frýdecko-Místecku, osmnáctistupňový Vánoční speciál Červený Kohut z pivovaru Kohutka ve Vyšních Lhotách rovněž na Frýdecko-Místecku nebo Vánoční jubilejní speciál o 15,22 stupně z Břeclavi.
První pivní extraliga vybrala nejlepší ležák, stal se jím Radegast Premium - čtěte ZDE
Matuška z Broum nebo šťáhlavský Radouš. 5 minipivovarů v Česku, které je dobré znát - čtěte ZDE
Zřejmě pouhé dva dny - 24. a 26. prosince - budou moci hosté pivovaru v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku ochutnat výroční rumovou desítku, kterou pivovarníci navařili k desátému výročí vzniku pivovaru.
"Schválně jsme uvařili slabší pivo. Je do něj nalitý rum, takže je těžké říct, jak silné nakonec bude. Třeba člověk vypije dvě piva a bude mít dost," řekl majitel pivovaru Vít Lanča.
Sládek pivovaru Franc Marek Pietoň už tradičně na vánoční sezonu připravil světlou dvanáctku Re s vločkami pravého zlata. "Letos je o ni opravdu velký zájem. Už jsem plnil asi 800 lahví," řekl.
Končí absolutní nadvláda českého ležáku. Vaří se ho míň, rostou nové pivní styly - čtěte ZDE
Řezaná piva jsou zvrhlost. V Jihlavě vás naučí uvařit si třeba Ignáce - čtěte ZDE
Pivovar na ostravském Zámku Zábřeh opět prodává polotmavou kaštanovou třináctku. "Pivo s výtažkem z jedlých kaštanů vaříme letos na svátky potřetí. Je to chuť, která se pojí k Vánocům," řekl manažer Radovan Koudelka.
Vánoční speciály připravily i další minipivovary: U Komárků v Rohově na Opavsku nabízejí jantarovou šestnáctku, ostravský pivovar Garage tmavou medovo-mandlovou třináctku a pivovar v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku polotmavý šestnáctistupňový speciál typu bock nazvaný Valašský cap.