Je to jeden z nejznámějších receptů na světě. To ale ještě neznamená, že ho lidé opravdu znají, tedy alespoň v jeho originální podobě.

Recept na ragu alla bolognese, nezbytnou součást slavných lasagní a zároveň jeden z absolutních hitů současné italské kuchyně, dostal poprvé podobu tištěného textu teprve na konci 19. století. Konkrétně v roce 1891, kdy vyšla pod názvem La Scienza in cucina e l´Arte di mangiar bene kniha, pod níž byl podepsán Pellegrino Artusi.

Není to jen tak nějaká kuchařka. Když ji tento bankéř a spisovatel vydával, bylo mu 71 let. Jako jeden z gurmánů své doby do ní shrnul vše, co o tehdejší italské kuchyni věděl. (A toho, co o ní nevěděl, bylo opravdu málo.) Knížka plná receptů, ale také příběhů a anekdot přesto jen těžko hledala nakladatele, a tak si ji Artusi nakonec vydal sám. Ti, kdo ho odmítli, si ovšem museli brzy přiznat chybu.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se