Tagliatelle s boloňskou omáčkou.
Foto: Shutterstock
Podivných typů nejznámější italské směsi ragu alla bolognese se po celém světě objevovalo tolik, že italská kulinářská akademie vzala originální recept sepsaný italským bankéřem a označila ho za poklad italské kuchyně. Nesmí v něm chybět telecí maso a pancetta.

Je to jeden z nejznámějších receptů na světě. To ale ještě neznamená, že ho lidé opravdu znají, tedy alespoň v jeho originální podobě.

Recept na ragu alla bolognese, nezbytnou součást slavných lasagní a zároveň jeden z absolutních hitů současné italské kuchyně, dostal poprvé podobu tištěného textu teprve na konci 19. století. Konkrétně v roce 1891, kdy vyšla pod názvem La Scienza in cucina e l´Arte di mangiar bene kniha, pod níž byl podepsán Pellegrino Artusi.

Není to jen tak nějaká kuchařka. Když ji tento bankéř a spisovatel vydával, bylo mu 71 let. Jako jeden z gurmánů své doby do ní shrnul vše, co o tehdejší italské kuchyni věděl. (A toho, co o ní nevěděl, bylo opravdu málo.) Knížka plná receptů, ale také příběhů a anekdot přesto jen těžko hledala nakladatele, a tak si ji Artusi nakonec vydal sám. Ti, kdo ho odmítli, si ovšem museli brzy přiznat chybu.

HN

Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.