Šampaňské. Nejen v češtině se už asi natrvalo zakořenil chybný výraz šampaňské pro libovolné víno s bublinkami. Šampaňské je však jen a pouze víno z oblasti Champagne ve Francii, určitě nejslavnější a pro mnohé také nejlepší představitel šumivých vín.

Hrozny musí pocházet z jedné ze čtyř základní oblasti – Montagne & Val de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs či Côte des Bar. Šampaňské vzniká nejčastěji jako směs tří odrůd: Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Ale výjimkou nejsou ani vína čistě z Chardonnay (Blanc de Blancs), či naopak jen z modrých hroznů, Blanc de Noirs.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se