Jihotyrolská gastronomie si umí vzít to nejlepší z obou kuchyní, které ji obklopují. Když se k tomu připočte specifické klima (téměř 300 slunečních dnů v roce), výsledkem je zcela unikátní kombinace chutí a vůní.

Svatou trojici místní kuchyně tvoří špek (tedy spíše speck, protože s tím českým nemá moc společného), jablka a víno.

Zdejší Südtiroler Speck je jedinečný. Není to ani italské prosciutto, ani prorostlý bůček z Rakouska. Už po staletí se pro něj na místních usedlostech pečlivě vybírají libové kýty a ty se pak zpracovávají podle stále stejných pravidel. Ta nejstarší doložená pocházejí ze 16. století, ale je docela možné, že zdejší špek ochutnával už Karel IV. na svých cestách mezi Čechami a Itálií.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se