Patří do Itálie, ale ne úplně. I když Jižní Tyrolsko spojuje se zemí těstovin a parmezánu společná hranice a stejná vláda, gastronomicky jde o zcela jiný svět. Svět farem v horských údolích, které leží v Itálii, místo ciao tu ale využijete Grüss Gott.
Jihotyrolská gastronomie si umí vzít to nejlepší z obou kuchyní, které ji obklopují. Když se k tomu připočte specifické klima (téměř 300 slunečních dnů v roce), výsledkem je zcela unikátní kombinace chutí a vůní.
Svatou trojici místní kuchyně tvoří špek (tedy spíše speck, protože s tím českým nemá moc společného), jablka a víno.
Zdejší Südtiroler Speck je jedinečný. Není to ani italské prosciutto, ani prorostlý bůček z Rakouska. Už po staletí se pro něj na místních usedlostech pečlivě vybírají libové kýty a ty se pak zpracovávají podle stále stejných pravidel. Ta nejstarší doložená pocházejí ze 16. století, ale je docela možné, že zdejší špek ochutnával už Karel IV. na svých cestách mezi Čechami a Itálií.
HN
Ještě na vás čeká
90
% článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.
Zadejte prosím platný e-mail.Tento e-mail je již použit. Zadejte jiný nebo se přihlaste
Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.
Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.
Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:
Platba kartou
Rychlá online platba
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.