Med
Foto: archiv HN
Polovina všech medů, které kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce při mimořádné kontrole v obchodech, je falšovaná. Výrobci do něj přidávali nepovolené, méně hodnotné příměsi. Jde o trvalý problém, protože při podobné kontrole loni požadavkům potravinářů také nevyhověla polovina odebraných vzorků.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odebrala 25 vzorků medů. Dvanáct z nich označila za falešné. Testované výrobky pocházely z obchodních řetězců, mezi nimiž nechyběla Billa, Penny Market, Globus, Tesco a Kaufland.

"Přimíchávání příměsí se děje na úkor spotřebitele. Med je přírodní produkt, u kterého vyhláška zakazuje příměs jakékoli jiné látky s výjimkou jiného druhu medu," uvedl Martin Štoll ze SZPI.

Nejvíce, devět nevyhovujících vzorků, dodal na trh výrobce JSG med a.s. Dva vzorky, které nevyhověly při laboratorní analýze, distribuovala firma Grocery CZ a jeden výrobce Alnatura GmbH. "Se všemi prodejci, kteří nabízeli falšovaný med, jsme zahájili správní řízení o uložení sankce," uvedl Štoll.

Analýza prokázala nevyhovující hodnoty u několika parametrů. Do medu někteří přidávali cukry cizí pro med, například sirupy, dále barvivo karamel E150d, u některých nevyhověla aktivita enzymu diastáza, která štěpí škrob. "Aktivita enzymu v čase klesá, takže lze říct, že med je starý," sdělil Štoll.

Některé vzorky se prohřešily jakostně, obsahovaly nadlimitní množství hydroxymethylfurfuralu, který vzniká štěpením cukrů kyselinami. Jeho množství se zvyšuje při tepelném zpracování. Vysoké hodnoty tak naznačují, že med byl zpracován velmi nešetrně.

"Důvodem mimořádné kontrolní akce byla nevyhovující zjištění z minulých kontrol a časté podněty od spotřebitelů. V loňském roce nevyhovělo požadavkům vyhlášky také téměř 50 procent medů, které inspekce odebrala v maloobchodní síti," doplnil Štoll.

Podle Miloslava Peroutky z Českého svazu včelařů existují indicie, které mohou i laikovi napovědět, jaký je původ medu. "Naše medy po krátké době krystalizují. Pokud se tak neděje, svědčí to o tom, že je tam příměs zahraničního medu, nebo dokonce sirupu," řekl Peroutka.

Pokud med nekrystalizuje, může to být také tím, že byl úmyslně zahřátý na vysokou teplotu. Současná evropská iniciativa podle něj také bohužel umožňuje, aby dovezený med byl označován na obale jako český jenom proto, že jej nakoupila a zde zabalila domácí firma.