Mám, podobně jako mnoho dalších vinných nadšenců mladší generace, slabost pro vína tak trochu okrajová, polozapomenutá. Vína, která mohla být v minulosti zásadní a slavná, ale dnes stojí na okraji zájmu.

Taková je třeba Marsala. Jméno města a důležitého přístavu na západě Sicílie a dříve nejslavnějšího vína tohoto ostrova, společně s portským, sherry a madeirou jednoho z klasických fortifikátů (dolihovaných vín). Dnes na Marsalu narazíte častěji v tradičních receptech (i zde mnohdy se smutným dodatkem "možno nahradit...") než ve sklence a připravuje ji pouhých patnáct vinařství. Za úpadek zájmu a zredukování významu ze svébytného vína na jednu z kuchyňských surovin si ale Marsala může trochu i sama.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se