V severní Itálii, na rovinách v okolí řeky Pád, je nejdůležitější zemědělskou plodinou rýže. Pěstuje se tu nejlepší rýže na risotto. "Italové ze severu spotřebují asi 12 kilogramů rýže za rok, na jihu je to jen polovina," říká Gabriele Ferron, jeden z nejuznávanějších italských pěstitelů rýže z vyhlášeného Veronese.

Rýže se tu pěstuje už od 13. století, kdy ji s sebou benátští nebo janovští kupci přivezli z arabského světa. Pádská nížina a obecně sever Itále dodnes v pěstování rýže v Itálii vede, i když například odrůdě arborio se dobře daří na Sardinii a rýže se pěstuje v menší míře i ve střední Itálii.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se