Podle odborného časopisu Oryx vygeneruje turismus zaměřený na pozorování žraloků ročně okolo 314 milionů dolarů.
Foto: Wikimedia - scott.zona (CC BY-SA 3.0)
Čísla dokáží být někdy opravdu děsivá. Téměř 40 milionů kusů žraloků je ročně vyloveno pro jejich maso a ploutve do oblíbené polévky. Některé nevládní organizace se ale snaží dokázat, že vydělávat mohou tito predátoři i jinak.

Žralok volně pohybující se v oceánu by se brzy mohl jako turistická atrakce stát větším lákadlem pro peněženky podnikavců než prodej jeho ploutví do polévky. Ukázala to vědecká studie, o níž informoval server nbcnews.com.

Výzkum apeluje na důslednější ochranu této paryby, žijící ve vodách od břehů Austrálie až po Karibik. Vždyť za rok se jí vyloví přibližně 38 milionů kusů. Její ploutve se používají na žraločí polévku, která je vyhlášená především v Číně.

HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.