Potravinové alternativy sýrů
Foto: HN – Lukáš Bíba
Teprve když zákazníka zklame, jak chutná sýr nebo plátek masa, který si přinesl ze supermarketu, podívá se na etiketu se složením výrobku. Tím nahrává těm výrobcům, kteří počítají s jeho očekáváním, že pokud něco vypadá jako sýr, bude to sýr. A pokud něco vypadá jako maso, bude to maso.

Tavená pochoutka není sýr a sýr není tavená pochoutka. Že obojí na první pohled vypadá stejně? Tedy, skoro stejně? Pro člověka, který plní nákupní košík zásobami potravin na víkend, problém. Z hlediska platných norem je pole pro hru s očekáváním mezi prodejcem a zákazníkem ale poměrně široké.

U mléčných výrobků je znění zákona jednoznačné. „Pokud je některá ze základních složek mléka nahrazena třeba i jen v jediném procentu nemléčnou složkou, už se nesmí nazývat názvem vyhrazeným pro mléčný výrobek,“ říká Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského průmyslu.

HN

Ještě na vás čeká 95 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.