Nové sídlo ropné společnosti Statoil v Oslu
Foto: Luis Fonseca
Norská ropná a plynárenská společnost Statoil si v Oslu vystavěla nové sídlo pro dva a půl tisíce pracovníků. Administrativní komplex stojí na pobřeží fjordu a připomíná vatru z dřevěných polen. Budovu, která stojí na konstrukci jako ropná plošina, navrhl norský ateliér A-Lab.

Energetický gigant Statoil si na okraji Osla vybudoval unikátní sídlo připomínající vatru. Neobvyklá struktura administrativního centra má odrážet novou totožnost největší norské společnosti, která se chce prezentovat inovativními a zároveň ekologicky šetrnými přístupy.

Komplex pro dva a půl tisíce zaměstnanců navrhl norský ateliér A-Lab, který v roce 2009 uspěl v mezinárodní architektonické soutěži. Samotná realizace projektu za jeden a půl miliardy norských korun (5 miliardy českých korun) proběhla za pouhých dvacet měsíců a dokončena byla během podzimu 2012.

reklama
HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.