V první řadě visí v Jenči čerstvé maso. Tento konkrétní kus měl dostatek tuku, který bude maso při zraní chránit.
Foto: HN – Ivana Jašminská
Čím je hovězí starší, tím je křehčí. Tedy pokud "zraje" za konkrétních podmínek, tak jako v chladírně v Jenči. Zatím se odtud dodává hlavně do pražské restaurace Čestr. Na podzim vznikne nové řeznictví, které bude maso ze zapadního okraje Prahy nabízet i "obyčejným zákazníkům" z ulice.

Jen kousek od Prahy, téměř na dohled od dálnice směřující na západ, stojí uniformní chladírenský komplex. Nad tím, co se dá vidět uvnitř, ale plesá srdce každého, kdo se rád zakousne do šťavnatého steaku a křehkého kusu hovězího masa vůbec.

V Jenči totiž zraje hovězí společnosti A maso! Dodává se odtud do pražské restaurace Čestr, která je dobrým hovězím vyhlášená, i do dalších restaurací. Firma, která patří pod hlavičku úspěšného gastronomického řetězce Ambiente, teď chystá další expanzi. Od podzimu chce maso z chladíren v Jenči nabízet ve vlastním řeznictví.

Návštěva v Jenči je exkurzí za oběma typy zrání, kterými se hovězí maso křehčí tak, aby se steaky z něj připravené rozplývaly na jazyku. Maso tu zraje takzvaně na sucho, i ve vakuu, jak to znají všichni, kdo si občas dopřejí kus vyzrálého jihoamerického hovězího.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.