Někteří moravští vinaři opouštějí systém, který pro třídění jejich vín před dvaceti lety vytvořil stát. Nejsou spokojení s takzvaným germánským tříděním vín podle cukernatosti hroznů v okamžiku sběru.

Co jim vadí? Při tomto zatřídění nerozhoduje kvalita hroznů či konečného vína, ale pouze množství cukru v nasbíraných hroznech, říkají. Jak poznat, který pozdní sběr je vynikající a který podprůměrný, když jsou oba označeny stejně? Vedle známých označení pozdní sběr, výběr z hroznů či výběr z bobulí proto na vínech najdete nově i označení vycházející z tzv. románského systému. Ten je postaven na terroir, tedy na informaci o klimatických a půdních podmínkách, za kterých víno uzrálo.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se