Před vstupem do maličké restaurace v Hongkongu čekají vždy v poledne ve frontě desítky lidí. Stejně jako mnohé další sympatické podniky na tomto území na jihu Číny se může tento podnik pyšnit michelinskou hvězdičkou a pojíst tu můžete jen za několik eur, píše agentura AFP.

Ho Hung Kee má jednu michelinskou hvězdičku od roku 2011. Navštěvují ho místní, ale také turisté, které sem láká jeho dobrá pověst. Nabízejí tu speciality jižní Číny za cenu od 35 hongkongských dolarů (85 Kč) výše.

Stejně jako stovky dalších malých podniků v Hongkongu, jimž se v místním dialektu říká cha chaan teng, servíruje tato skrovná restaurace prostá jídla na bázi nudlí a rýže: nudle z wonton těsta, ravioli plněné obvykle vepřovým a krevetami či congee, čínskou rýžovou kaši podávanou s oblohou. Do restaurace se vejde padesátka lidí, sdílet stůl s úplným cizincem je tu běžné.

Kuchaři začínají pracovat velmi brzy. Připravují krevety; obalují je v těstíčku wonton, aby mohli obsloužit tisíc zákazníků, kteří se denně vystřídají v malé rodinné restauraci. Její historie sahá do 40. let, kdy byla založena jako prostý pouliční stánek. Pod střechu se přestěhovala v roce 1964.

Nynější majitelka Patty Hoová je snachou zakladatelů podniku. Nikdy neměnila původní recepty, protože si přeje, aby její zákazníci poznali tradiční kulinářskou kulturu. "Moderní restaurace způsob přípravy wonton obměnily, používají například pouze krevety. My však zachováváme původní recept, kam patří i vepřové, jež dodává jemnější chuť," prohlašuje. Je přesvědčená, že za svůj úspěch vděčí právě zachovávání tradic.

Když se v roce 2011 zaměstnanci Ho Hung Kee dozvěděli, že jim michelinský průvodce přiřkl jednu hvězdičku, prý doslova skákali radostí. "Bylo úžasné, že taková malá restaurace, jako je ta naše, získala takové ocenění. Dostalo se tím ocenění kulinářské tradici Hongkongu," vzpomíná Patty Hoová.

Restaurace Tim Ho Wan je rovněž velmi skromná, ale tak jako Ho Hung Kee byla také vyznamenána michelinskou hvězdičkou. Nabízí kantonské plněné knedlíčky v ceně v přepočtu od 75 do 125 Kč. Michelinská restaurace Pang's Kitchen za podobné ceny připravuje v Hong Kongu oblíbené grilované rybí vnitřnosti a hadí polévku.

Jíst pokrmy oceněné michelinským průvodcem tahle levně je možné snad jen v Hongkongu, zdůrazňuje mezinárodní ředitel Michelinu Michael Ellis. "Zdejší prostředí se samozřejmě nemůže srovnávat s restaurací vyznamenanou michelinskými hvězdičkami v Evropě: čeká se tu ve frontě, jí ve stísněném prostoru a hůlky se umývají v misce teplé vody. Ale jídlo je vynikající," dodává.