Vepřové plátky z kýty - jen 85% masa, zbytek voda, sůl, glukozový sirup a regulátory kyselosti.
Foto: HN – Lukáš Bíba
Jak rozeznat skutečné maso od hmoty nadopované křehčícími látkami? Na první pohled ne, přestože až kolem padesáti procent masného výrobku může tvořit voda a přidané látky. Přečtěte si, proč z některého masa na pánvičce teče voda a jak snadno zjistíte, co kupujete.

Proč se maso na pánvičce občas spíš dusí, než peče? Může to být tím, že nejde o maso, ale o masný polotovar. Stačí projít chladničkami supermarketu a otočit pár vakuově balených vepřových plátků nebo krkoviček a pročíst si etiketu. Z ní se zákazník snadno dozví, že nabízený výrobek obsahuje kromě masa jedno, 15 nebo 30 procent přidaných látek v podobě vody, soli, fosfátů, koření nebo konzervantů.

Když se technologie nastřikování masa využívá střídmě, může to být dokonce i ku prospěchu věci. Tlak na ceny ze strany řetězců, které chtějí svým zákazníkům nabízet výrobky za nízké ceny, tomu ale nenahrává. A legislativa obsah masa v mase (pardon, v masném polotovaru) do detailů neřeší. A proč by také měla, když je vše do podrobností popsáno na etiketě? Je na zákazníkovi, jestli mu to stojí za to, aby otočil balíček a přečetl si, co vlastně kupuje. Co se tam dočte?

Čerstvé maso, nebo polotovar?

Hranice mezi masem a masným polotovarem je v zákoně jasně a jednoduše stanovena. O čerstvé, případně výsekové maso se jedná, pokud k původní surovině nebylo nic dalšího přidáno. Čerstvé maso je podle zákona „maso balené vakuově nebo v ochranné atmosféře, k jehož uchování nebylo použito jiného ošetření než chlazení nebo zmrazení“. Jazykově to sice není příliš přesné, i mražený výrobek ale může být zcela podle zákona označen jako čerstvý.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.