Sojové boby
Foto: Shutterstock
Sója je kontroverzní potravina. Že je zdravá, jste asi už slyšeli. Ale že může lidskému organizmu i škodit, o tom se tolik nemluví. Vtip je v tom, v jakém stavu ji konzumujeme. Podle některých odborníků existují sójové potraviny, kterým je lépe se vyhnout. Podívejte se do našich dvou fotogalerií.

Sáhneme do kteréhokoliv regálu v supermarketu a najdeme ji v desítkách potravin. Sója už dávno není jen bílkovinnou náhražkou vegetariánů, jíme ji každý den všichni. Přidává se do salámů i sušenek. Sója zpracovaná do podoby sojové mouky nám ale podle některých lékařů a odborníků na výživu škodí, v tomto stavu je totiž velmi těžko stravitelná.

Nejdiskutovanější luštěnině se pro vysoký obsah bílkovin, vlákniny, železa, vápníku, draslíku, hořčíku a vitamínů přezdívá "nutritional powerhouse", je to zkrátka výživnými látkami nabušený motor. Je bohatá i na lecitin snižující cholesterol nebo na nenasycené mastné kyseliny včetně omega 3 blahodárné pro srdce. Jenže syrové boby obsahují rovněž balík toxických látek, kterých je potřeba se zbavit, abychom si do těla nevpravili více jedu než výživy. Proto je u sóji zcela zásadní způsob zpracování.

reklama
HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.