Sáhneme do kteréhokoliv regálu v supermarketu a najdeme ji v desítkách potravin. Sója už dávno není jen bílkovinnou náhražkou vegetariánů, jíme ji každý den všichni. Přidává se do salámů i sušenek. Sója zpracovaná do podoby sojové mouky nám ale podle některých lékařů a odborníků na výživu škodí, v tomto stavu je totiž velmi těžko stravitelná.

Nejdiskutovanější luštěnině se pro vysoký obsah bílkovin, vlákniny, železa, vápníku, draslíku, hořčíku a vitamínů přezdívá "nutritional powerhouse", je to zkrátka výživnými látkami nabušený motor. Je bohatá i na lecitin snižující cholesterol nebo na nenasycené mastné kyseliny včetně omega 3 blahodárné pro srdce. Jenže syrové boby obsahují rovněž balík toxických látek, kterých je potřeba se zbavit, abychom si do těla nevpravili více jedu než výživy. Proto je u sóji zcela zásadní způsob zpracování.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se