V klubech edwardiánské Anglie patřila racčí vejce ke snídaňovému bontonu, stále populárnější jsou i dnes.
Foto: Shutterstock
Vejce divokých racků se v Anglii a ve Skandinávii sbírají během období jarního páření stejně jako za Vikingů, jen je jejich sběr o něco více regulovaný. Díky tučnému žloutku a lahodnému, smetanovému bílku získala už před staletími pověst delikatesy.

Za delikatesu považovali racčí vejce již staří Vikingové. Vajíčka, která se sbírají během jarního období páření, dodnes platí za tradiční pochoutku v severských zemích od Aljašky přes Sibiř až po Skandinávii.

V Anglii, kde byla tato vejce hlavní součástí předkrmu v edwardovských gentlemanských klubech, znovu získává tato pochoutka na oblibě. Stejně jako před sto lety se vejce servírují celá, ve zašpičatělých a kropenatých skořápkách. Ve srovnání s dávnými gentlemany si je ale ti současní častěji objednávají vařená naměkko než natvrdo.

HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.