Kulturní centrum ve španělské vesnici Santpedor využívá budovu kostela z 18. století
Foto: Jordi Surroca
Po sto letech přestal mít využití a začal chátrat. Teprve v novém tisíciletí se kamenný kostelík Convent de sant Francesc z dvacátých let 18. století dočkal obnovy. V budově s odhalenými jizvami i moderní přístavbou vzniklo víceúčelové kulturní centrum.

Jasně odlišit nové a původní prvky a zachovat všechny znaky, v nichž se odráží minulost.

To byl jeden z hlavních cílů, jenž si před rekonstrukcí téměř tři století starého kostela Convent de sant Francesc vytyčil španělský architekt David Closes.

Jednoduchá strategie vnukla osobitý výraz novému kulturnímu centru v katalánské vesničce Santpedor. Ze stařičkých kamenných stěn vystupuje v ostrém kontrastu prosklené vstupní schodiště, netradiční zvonice nebo nosné trámy nových toalet.

reklama
HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.