První špagety zřejmě vyráběli na Sicílii už ve 12. století. Podle arabského cestopisu je tvarovali pletacími jehlicemi.
Foto: Shutterstock
Před pár stoletími byla celá Neapol ověšená závěsy čerstvých spaghetti sušících se na slunci. Právě tu probíhala jedna velká gastronomická revoluce. Objev sušených těstovin umožnil vyrábět je ve velkém. A také zálibu v pojídání vařených kousků těsta exportovat daleko za hranice Itálie.

Kdo jako první přišel na geniální nápad a uvařil si k obědu těstoviny? O absolutní prvenství se s Italy přou Číňané i Arabové. Italská historie těstovin je ovšem pro současnou západní civilizaci, která je na tomto jednoduchém a především rychle hotovém jídle závislá, nejdůležitější.

Že v Evropě první těstoviny připravovali už dlouho před začátkem našeho aktuálního letopočtu, naznačují obrazy z etruských hrobů. Na sever od Říma, v Cerveti, jsou na stěnách načrtnuty obrysy nástrojů, které se k výrobě těstovin používají dodnes. Například rotella dentata, ozubené kolečko na krájení těsta, jaké používáme ještě dneska.

HN

Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.