Pečivo - ilustrační foto
Foto: HN – Lukáš Bíba
Plesnivé pečivo rozpékali v litoměřickém supermarketu ve své pekárně, aby je nabídli jako čerstvé. Kontrola provedená na základě předcházející špatné zkušenosti jednoho ze zákazníků ukázala na specifický problém související s dopékáním pečiva v obchodech.

Jen pár týdnů před tím, než budou muset obchodníci podle nového zákona informovat spotřebitele, zda si kupuje pečivo čerstvé nebo dopečené ze zmrazeného polotovaru, poukázala Státní zemědělská a potravinářská inspekce na specifický problém, který je s prodejem dopékaného pečiva spojený.

Hypermarket Kaufland v Litoměřicích podle jejich inspektorů dopékal a prodával plesnivý zmrazený polotovar. Přímo v prodejně našli 64 rozmrazených chlebů, které byly napadeny plísní.

Chleby přitom byly připraveny spolu s jinými druhy pekařských produktů k rozpékání a k prodeji v oddělení čerstvého pečiva. Jednalo se konkrétně o Chléb kulatý se zářezy o hmotnosti 480 gramů, dodavatelem mraženého polotovaru je polská  společnost Inter Europol Piekarna Szwajcarska.

Potravina byla na místě vyhodnocena jako pro člověka nevhodná a inspekce zakázala její uvedení do oběhu. Zároveň nařídila obchodnímu řetězci, aby prověřil problémové polotovary ve všech svých prodejnách.

Nebyl to zřejmě první pokus prodat znehodnocené pečivo. Státní zemědělská a potravinářská inspekce totiž podle jejího mluvčího Pavla Kopřivy kontrolu provedla na základě podnětu spotřebitele, který si v této prodejně jiný pekařský výrobek koupil.

"Naše společnost ihned po zjištění provedla kontrolu pečiva ve všech prodejnách. Další výskyt stejného nebo podobného problému se nepotvrdil. Zboží nalezené SZPI se do prodeje nedostalo. Zaměstnanci byli ještě jednou velmi důkladně proškoleni, jak mají s pečivem před rozpékáním zacházet," řekl k tomu mluvčí hypermarketů Kaufland Michael Šperl.