Holanďan Filip Kavka Smiggles žije v České republice devět let. Za tu dobu se naučil výborně česky, rozjel úspěšný catering a nyní rok a půl spoluvlastní čím dál oblíbenější vegetariánskou restauraci Mlsná kavka.

Tvrdí, že vegetariánská kuchyně je v Česku na vzestupu a že jeho restaurace není jen pro hosty, kteří vyznávají pouze bezmasou stravu, ale pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet jídlo, ke kterému by se maso vlastně ani nehodilo.

Se svým podnikáním začal vlastně už v Holandsku, kde nějakou dobu žil ve squattu a kde se také seznámil se svojí nynější manželkou Janou. "Měli jsme tam hospodu, kde jsme nabízeli denní menu. Nebyl velký výběr, ale to jídlo mělo úroveň, bylo levné, kvalitní a zdravé. Zároveň jsem vařil ve vyhlášené luxusnější restauraci, tam jsem se hodně naučil. Podle hodnocení byla druhá nejlepší v Holandsku, podle mě byla ovšem první. A to díky poměru ceny a kvality jídla," říká na úvod a ihned dodává, že v Nizozemsku je vegetariánská kuchyně seriózní obor. V každém městě je hned několik restaurací zaměřených pouze na bezmasou kuchyni.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se