Ovoce - ilustrační foto.
Foto: Shutterstock
Jablka ohrožuje řada plísní, které produkují zdraví nebezpečné mykotoxiny. Více než jiné druhy ovoce se proto během zrání setkávají s chemií. Jak velké je riziko, že si s jablky domů přinesete zbytky pesticidů a jak jej obejít? A jak rozeznat přezrálé jablko od plodu nakaženého nebezpečnou plísní?

Tipněte si: Jaké domácí ovoce musejí pěstitelé nejvíce chránit proti různým chorobám? Paradoxně to, které považujeme za nejběžnější a také typicky české – jablka.

„Běžný průměr chemických postřiků ve vegetaci za rok je okolo 15 až 20 postřiků, v systému intenzivního pěstování okolo deseti za rok,“ říká profesor František Kocourek z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze – Ruzyni.

Chemické ošetření má svůj důvod. Mykotoxiny, které produkuje řada hub napadajících jablka i jiné ovoce, mohou být pro člověka nebezpečné. Znamená to, že se jeden jed nahradí jiným? Miroslav Lánský, který se problematice houbových chorob věnuje ve Výzkumném a šlechtitelského ústavu ovocnářském Holovousy, soudí, že nikoli: „Mykotoxiny jsou nebezpečnější než přípravky, které se používají proti nim.“

Jak vybírat jablka, která nejsou nakažena nebepečnými plísněmi a nejsou plná chemie?

HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.