Podle francouzského vinařského zákona se víno z kraje Beaujolais smí prodávat od třetího listopadového čtvrtku.
Foto: Shutterstock
Přesně o půlnoci 17. listopadu začal Den beaujolais. Od této chvíle můžete poprvé ochutnat letošní francouzské víno. Jaké vlastnosti má mít? Proč není na škodu, když má pod korkem pár bublinek? A proč se jej burgundští vévodové před několika staletími snažili zakázat?

Je pár sekund po půlnoci a první nedočkavci otevírají láhve beaujolais nouveau. Lehké červené víno vyráběné výhradně z odrůdy Gamay se stalo symbolem jedné z velkých francouzských vinařských oblastí. Jen šest až osm týdnů po sklizni mohou zdejší vinice nabídnout jasně červené, lehoučké, občas jemně perlící víno s ovocitou chutí.

Vděčíme za to časné sklizni typické pro hrozny Gamay, ale i speciální "urychlovací" metodě kvašení, kterou zdejší vinaři používají. "Při karbonické maceraci kvasí celé, nevylisované bobule pod tlakem. Oxid uhličitý, který vzniká, nemá kudy odcházet. Bobule, které takto kvasí, praskají vlastně zevnitř. Výsledkem je intenzivní barva a chuť," vysvětluje sommeliér Jakub Král z pražského vinařství U Závoje, v čem spočívá výjimečnost mladého vína z Beaujolais.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.