Střed Evropy je rozdělen na dvě části podobně jako za dob studené války. Dělicí čára mezi nimi vede po skoro stejné linii, tentokrát však nejde o politiku, ale o kvalitu potravin. V zemích bývalého socialistického bloku je mnohem nižší. Test HN ukázal, že na někdejším „Východě“ jsou uzeniny, kečupy nebo třeba marmelády nastavovány lacinými náhražkami, které v obdobných potravinách v Rakousku či Německu nenajdete. Ceny jsou přitom v obou polovinách střední Evropy stejné, někdy je dokonce kvalitnější „západní“ zboží lacinější.

Redaktorka, která srovnávala kvalitu potravin v Česku a v zahraničí, neměla pro české konzumenty dobrou zprávu. "České supermarkety tím, že stlačí kvalitu a tím i cenu od výrobce - prostě víc vydělají. Ceny jsou obdobné bez ohledu na kvalitu, zejména u potravin v nejnižší cenové kategorii," napsala redaktorka HN Petra Pospěchová.

Zbývá vám ještě 20 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se