Kdo ho uvidí poprvé, může z leknutí utrousit něco v tom smyslu, že vyjetému motorovému oleji neholduje. Olej s temně hnědozelenou barvou, která se proti světlu mění v červenou, je však vyhlášenou delikatesou.
Dýňový olej se v jižním Štýrsku lisoval už od 18. století, tenkrát se ovšem musela dýňová semínka pracně loupat. Postupem času tu vyšlechtili štýrské olejnaté dýně, jejichž semínka jsou bez slupek, respektive s téměř neviditelnou slabou průhlednou slupkou. Olej byl pro svou tmavou barvu považován nejdřív za podřadný a vyráběl se jen podomácku k vlastnímu užití.
Teprve po válce nastal přelom a olej se začal prodávat i lisovat ve velkém.
HN
Ještě na vás čeká
90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.
Zadejte prosím platný e-mail.Tento e-mail je již použit. Zadejte jiný nebo se přihlaste
Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.
Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.
Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:
Platba kartou
Rychlá online platba
Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.