Ilustrační foto - rajčata
Foto: Archiv
Když srovnáte kvalitu a ceny potravin v českém a německém supermarketu, výsledek bude poněkud cimrmanovský. České zboží je horší kvality, zato však často dražší. Ne, tohle není překlep. Prostě to tak je. České dno kvality je navíc o tolik hlubší, že i bytostného liberála musí napadnout, že tohle není svoboda trhu, ale anarchie. A že by bylo na místě s tím něco udělat.

Zajeďte někdy nakoupit potraviny kousek za západní českou hranici. Zjistíte, že za stejnou nebo dokonce nižší cenu dostanete zboží o třídu lepší. Paštiky bez přídavku vepřových kůží, jahodové marmelády, ve kterých většinu ovocné složky netvoří jablka (obojí je pro zájemce k vidění v českých obchodech).

Tahle situace se může zdát pobuřující, podle zákona je však v pořádku. Z morálního hlediska ji nadto nedávno posvětil eurokomisař Johna Dalli odpovědný za politiku spotřebitele.

"EU nemůže firmám nařídit, že musí pro všechny trhy produkovat stejné produkty. Důvodem odlišností mohou být odlišné chuti spotřebitelů,“uvedl v odpovědi na bulharskou stížnost, která upozorňovala na fakt, že se liší nejen celková úroveň kvality potravin, ale dokonce i složení konkrétního zboží od stejného výrobce.

reklama
HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.