james bond vesper martini
Drink, jehož základem je gin a vodka, pil agent 007 už v románu Casino Royal, který Ian Fleming napsal v roce 1953. Slavná filmová hláška "Protřepat, nemíchat" se ale poprvé objevila až o něco později, v příběhu Diamanty jsou věčné. Podívejte se, jak Bondův drink míchá profesionál.

Bondova slavná věta prochází řadou jeho filmů jako nůž máslem. (Tedy až na film Žiješ jenom dvakrát, kde si Sean Connery v roli Jamese Bonda objednává svůj oblíbený drink slovy "stirred, not shaken".) Spolu s Bondem se mění také jeho oblíbená receptura. Která z nich je ale originál?

"Jeho prvním drinkem je již od románu Casino Royal z roku 1953 koktejl Vesper," tvrdí barman Jan Braniš z pražského Bugsy´s baru. "Nic na tom nemění, že u široké veřejnosti je bezesporu nejznámějším pitím agenta 007 Martini Dry Coctail z vodky a suchého vermutu s olivou."

reklama

Jméno koktejl získal podle bondgirl z tohoto dílu, Vesper Lynd. Připravit si ho nechal i Daniel Craig ve filmovém zpracování Casino Royal z roku 2006.

VesperIan Fleming nenechává ve svém románu nic náhodě a tak jeho hrdina přesně instruuje barmana, jak mu má jeho oblíbený drink namíchat. "Suché martini. V hluboké sklence na šampaňské," říká. Oui, monsieur. "Tři díly ginu, jedna vodky, půl dílu Kina Lillet. Velmi dobře to protřepte a podávejte s dlouhým tenkým proužkem citronové kůry. Máte to?"

Vesper se liší od Bondova drinku z dalších dílů v tom, že místo vermutu zahrnuje Kina Lillet a místo olivy proužek citronové kůry. Bond ho popisuje opravdu velmi podrobně. Má být chladný jako led, se kterým ho barman protřepává a 007 a preferuje, aby byl připraven z vodky vyrobené ze zrní, nikoli z brambor. Tak je podle něj drink lepší.

A takhle jej bar manažer Jan Braniš připravuje. Patří do něj: 3 cl ginu, 1 cl vodky, 0,5 cl Lillet Blanc a vlásky z citronové kůry.

Šejkr naplníme kostkami ledu. Postupně odměříme všechny suroviny a důkladně protřepeme. Nápoj poté přelijeme přes barové sítko do vymražené koktejlové sklenky. Hladinu nápoje zastříkneme aromaty z vlásků citronové kůry.

 

"Protřepat, nemíchat!" Jak připravit oblíbený drink agenta 007

 

HN

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.