Alkmaar
Foto: Lenka Požárová
Kuchařka Lenka Požárová, jejíž série útlých kuchařek Což takhle dát si... (dýně, chřest, jahody aj.) vyhrály cenu Gourmand Cookbook Awards The Best Cookbook Series of the World, se vydala ochutnávat svět. Reportáže z jejích cest za jídlem vychází v IN magazínu Hospodářských novin.

V minulém kulinárním výletu jsem vás zavedla do Amsterodamu, bylo by ale hříchem vynechat jeho blízké okolí. Každý sýruchtivý člověk zamíří za sýrovými trhy do městečka Alkmaar, které se nachází necelých 50 km severozápadně od Amsterodamu a pohodlně se sem dopravíte vlakem.

Trhy se tu konají na náměstí od roku 1593 každý pátek mezi desátou a dvanáctou hodinou od konce března do začátku září. Dnes je to turistická atrakce, ale vidět bíle oděné pány se slaměnými klobouky, kterak velké bochníky goudy nakládají na zvláštní nosítka upevněná pomocí popruhů na ramenou a běhají se stokilovým nákladem několik hodin k váze, za to stojí. Mezi tím vším se pohybují postarší pánové v bílých pláštích a do sýrů zabodávají svá ochutnávátka podobná duté tužce.

HN

Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Máte již předplatné? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.