Caffé Bar Letná
Foto: HN – Martin Svozílek
Jsou podniky, které nenajdete v žádném žebříčku a michelinští komisaři je budou míjet obloukem. Přitom vás svojí kvalitou a osobitým kouzlem dostanou do kolen. Společné mají to, že nejsou na hlavních třídách a jejich sláva se šíří hlavně ústně. Podívejte se do fotogalerie.

1. Restaurace Alfa, Krále Václava II. 113, Staré Splavy

Rodinný podnik sourozenců Napravilových, který je otevřený jenom polovinu roku. Zatímco ve většině pražských podniků mají alespoň část surovin nakrájenou či přichystanou v ledničkách a mrazácích, v Alfě každou drobnost připraví pro konkrétního hosta. Každé sousto tady má příchuť luxusního koření s nálepkou "připraveno teď a právě pro vás". Více o této restauraci čtěte zde.

 

2. Restaurace, Český Jiřetín

Bezejmenná restaurace nedaleko česko-německých hranic. Majitel Jiří Hykl razí Fordovský přístup „udělám vám, jakékoliv jídlo si budete přát, bude-li to pstruh s hranolkami nebo zeleninovou oblohou“. V přípravě pstruha na pánvi díky tomu dosáhl mistrovství, stejně jako při míchání směsi, jíž rybu na pánvi ochucuje. Více o této resturaci čtěte zde.

3. Caffé Bar Letná, Nad Štolou 16, Praha

Na první pohled nezajímavý podnik. Žádné originální jméno, interiér průměrný. Ale: mají tu skvělé domácí těstoviny, šťavnatou pljeskavici, dokonale čerstvé ryby a jednu z nejlepších baklav ve městě. To všechno za rozumné ceny a se středomořsky přátelskou obsluhou. Více o této restauraci čtěte zde.


4. Boučkův statek, Vranov 1, Malá Skála

Zbavte se traumat ze školní jídelny! Tuhle smělou výzvu by si do záhlaví jídelního lístku mohl psát Boučkův statek ve vísce Malá Skála. Jenže hospoda v malebné roubence nad Jizerou žádné tištěné menu nemá. Z tabule popsané křídou vyberte žemlovku, koprovku, rajskou, segedín nebo cokoliv jiného, co jste zatím měli na indexu. Více o této restauraci čtěte zde.

 

5. Bezejmenný stánek, Holešovická tržnice, Bubenské nábřeží 13, Praha 7

"Je zašitý naprosto dokonale, íránský jaderný program hadra," říká Martin Kuciel, autor blogu Cuketka o stánku v srdci holešovické tržnice. V budce této utajené budce si můžete objednat hned několik vyhlášených vietnamských specialit: krom pěti variant polévky pho také bún cha, vepřové na roštu, které v Praze nemá konkurenci. Více čtěte zde.

 

6. Restaurace Kohútka, Nový Hrozenkov 241

Tradiční valašské speciality v dokonalém provedení, výhled do kraje je v ceně. Restaurace na hřebenu Javorníků se už léta drží v první lize, když přijde na kyselicu, borůvkové knedlíky a halušky s bačovskou brynzou a špekem. Vzato michelinským hodnocením: Kohútka stojí minimálně za zajížďku, ne-li za samostatný výlet. Více o této restauraci čtěte zde. 

 

7. Ichnusa, Plaská 5, Praha 5

Restaurace a lahůdkářství v jednom, repertoár obojího je vystavěn kolem jednoho tématu: Sardinie, rodného ostrova majitele podniku. Kuchyně je tu sezónní, nabídka se každý den obměňuje a osciluje od jednoduchých těstovinových pokrmů, po hutná jídla z kvalitního červeného masa. Rezervace nutné, i když Ichnusa nedávno rozšířila prostory. Více o této restauraci čtěte zde.

 

8. Hostinec Na Statku, Jakubov 40

Na samé hranici vojenského újezdu Hradiště je na trase cyklistických nadšenců vesnička Jakubov a na jejím kraji velký kamenný statek. Hostinec v jeho prostorách provozuje rodina Pelikánových. Paní Lenka připravuje domácí paštiky, pečená kuřata, svíčkovou s domácími knedlíky a z trouby vytahuje nadýchané piškoty. Vše se servíruje v kouzelně nenucených rustikálních kulisách starobylé selské usedlosti. Více o této restauraci čtěte zde.

 

9. C. & K. Restaurant U starýho Procházky Plzeňská 242, Praha 5

Takhle chutnalo Rakousko-Uhersko. V nabídce podniku na pražském Smíchově jsou z každé části bývalého mocnářství tři jídla: předkrm, hlavní chod a dezert. Zdejší kuchař má široký repertoár: dokáže skvěle připravit jihotyrolské risotto, daňka na smetaně na způsob Rettigové i pelmeně, které tu mají mezi haličskými delikatesami. Více o této restauraci čtěte zde.

 

10. Refugio, Tisá 473

V restauraci nedaleko tiských skal dostanete rozpečený ovčí sýr na slaďoučkém lůžku z pečené cibule i domácí šlejšky opečené na másle a důkladně posypané cukrem a mákem. Ve zdejším menu se prolíná střední Evropa se středomořím a jídelníček tak vlastně kopíruje místa, kam čeští horolezci, zdejší štamgasti, nejčastěji jezdí lézt. Více o této restauraci čtěte zde.