Lenka Požárová
Foto: foto: HN - Filip Singer
Kuchařka Lenka Požárová, jejíž série útlých kuchařek Což takhle dát si... (dýně, chřest, jahody aj.) vyhrály cenu Gourmand Cookbook Awards The Best Cookbook Series of the World, se vydala ochutnávat svět. Reportáže z jejích cest za jídlem vychází v IN magazínu Hospodářských novin.

Severní Evropa pro mě byla dlouho neznámá. Až jsem jednou uprostřed léta přistála v Malmö, třetím největším městě Švédska. Stejně jako v Kodani, ani tady se nemusíte obávat davového turistického šílenství. Na náměstí Lilla Torg sice byla koncentrace lidí podezřele vysoká, ale ti se rozptýlili do přilehlých hospůdek a zase byl klid.

V restauracích tu nabízejí vysokou kvalitu surovin i služeb, ale ceny jsou mírnější než v jiných větších městech na Západě. Navíc tu personál neočekává žádné spropitné. Prostě letní idyla, ze které vás vyruší jen pronikavý chechot racků.

 

Šnečí hodování ve skleníku

Šneka jsem si vychutnávala ve skleníku v zahradách Slottsgarden. Byl teplý a skořicový. Těsto zakroucené do tvaru šneka nazývané Kanelbullar je oblíbenou švédskou dobrotou, kterou ve zdejší kavárně umí skvěle. Posedět tu můžete netradičně v útulném skleníku, kde se po stranách pnou stonky rajčat i vinné révy.

Při prozkoumávání místních zahrad, kam si chodí lidé z města pro biozeleninu, narážíme na plantáž rebarbory, chřestu, kedluben, ale i řepy, mangoldu a na spoustu kvítí, bylinek a taky na větrný mlýn.

Ve městě frčí bio i fair trade. Není to však žádný módní výstřelek, ale něco naprosto přirozeného, co je součástí životního stylu. Těžko byste tu hledali restauraci, která by nepreferovala místní suroviny. Restaurace Salt & Brygga je dokonce v ekostylu i celá vybavená. Od nábytku až po oděv personálu.

 

Voňavé království Olofa Viktorse

U_mo_e_295x195.jpg

Vyrážíme prozkoumat švédský venkov a míříme na jižní a východní pobřeží. Silnice tu místo patníků lemují chrpy s mákem, březové háje nebo pastviny pro krávy. Ve vesničce Glemminge východně od Malmö bylo naším cílem kouzelné stavení Olofa Viktorse.

Není divu, že tohle voňavé stavení, jež je pekárnou, cukrárnou a kavárnou v jednom, je vyhlášené po celém Švédsku. Naše volba padla na čerstvý plátek pečiva zasypaný kopcem bílo-červených "ocásků" s dresinkem. Vypadalo to jako krevety, leč až posléze jsem zjistila, že jsem ochutnala račí ocásky! V místním podání to nebyla luxusní lahůdka snobské restaurace, ale obyčejná venkovská svačina.

Vychutnat si vše můžete uvnitř místností obklopených knihovnami nebo u některého ze stolků v zahradě. V pekárně se pak stavte pro vyhlášené chleby či křupavé knekebroty, které tu mají navlečené na tyči pod stropem.

 

Slunce nad Kivikem

Do vesničky Kivik, ležící na východním pobřeží, jsme dojeli autem z Malmö zhruba za 1,5 hodiny. Krajině vévodí jablečné sady, ale my mířili rovnou do malebného přístavu lemovaného typickými barevnými rybářskými budkami. Nepřehlédnutelná tu byla moderní budova, z níž vycházeli lidé s naditými taškami.

Slunce_nad_Kivikem__ili_tatar_k_ze_sled__s__epou__295x195.jpg

Pulty tady přetékaly nabídkou ryb. Čerstvých, uzených i marinovaných. Snažila jsem se krotit, ale stejně jsme odcházeli s těžkou taškou. Místní rybárna tvoří spolu s restaurací Buhres jeden komplex a je vyhlášená široko daleko. A ryby tu tedy umí připravovat!

Pokud zvolíte salátový bar, můžete si vychutnat mnoho druhů marinovaných sleďů, lososa připraveného na pět způsobů nebo úhoře. Pokud chcete barevný i lahodný zážitek, dopřejte si tatarák z marinovaného sledě.

 

Nasládlý úsměv

Nasb_rat_levn__si_je_m__ete_na_mnoha_farm_ch_295x195.jpg

Místní chutě jsou mi hodně blízké. Všude voní kopr, na talíři nechybí hrášek a díky severskému klimatu se ve Švédsku výborně daří lesním brusinkám (lingon) a klikvám (tranbar).

V pekárnách voněly jablečné koláče, skořicovo-jablečné muffiny, oříškové koule obalené burizony a výborně tu umějí i rebarborové dezerty na nespočet způsobů. K tomu všemu můžete přikusovat nasládlý žitný chleba, který je tu hutný a plný zrníček. Ono je tu vlastně spousta jídla nasládlého. Od brusinek přes sledě až ke chlebu. A je to asi nakažlivé, protože ze země se pak odjíždí se spokojeně nasládlým úsměvem na tváři.

 

VÍCE SE DOČTETE
Více kulinárních zážitků z dalších zajímavých míst najdete v knížce Lenky Požárové Jak jsem proje(d)la svět. Bližší informace o autorce a knížce na www.zapalena-kucharka.cz.

KAM JEŠTĚ ZAJÍT

KOLO
Projeďte se po písečné pláži Ribesborg s výhledem na most Oresund.

VÝLET
Nasedněte na vlak a za 35 minut vystupte v sousedním Dánsku v Kodani.

UBYTOVÁNÍ
Ubytování s kuchyňkou jsem vyzkoušela v hotelu StayAt Malmö Kaptensgatan.