Před časem jsem si k svařáku přidal u nás málo známý glögg. Ve Skandinávii je aktuální od 13. prosince, nedávného svátku Lucie, křesťanky, kterou umučili za tzv. aera martyrum, a končí den před Štědrým večerem. Říká se, že každá rodina má na glögg svůj vlastní, jedinečný - a nejlepší - recept.

Tento je od Fanny Nordlöfové ze stockholmského hotelu Strand:

"Přiveď těsně k bodu varu 1 lahev červeného vína, 3 decilitry červeného vermutu, 1,5 decilitru hnědého cukru, 8 kusů hřebíčku, 1 lžičku drceného kardamomu, 2 tyčinky skořice a 1 oloupaný zázvor, ale nevař. Po nějaké chvíli stáhni z plamene a nech pozvolna chladit po dobu nejméně čtyřiadvaceti hodin, ke konci nejlépe v ledničce. Potom přeceď a naplň do lahve. Před podáváním zahřej (a opět: nevař) a rozhodně přidej dva panáky vodky. Do sklenky nebo ještě lépe malého skleněného šálku - doporučuji, abys jej nahřál - vlož 4 až 5 rozinek a 2 až 4 mandle zbavené slupky a přidej horký glögg."

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se