Žádný tučný flák. Jihotyrolský "speck" je krásně libový, prostě lahůdka, jež patří navzdory svému názvu na přední příčky italského šunkového žebříčku.
Prakticky každý region v Itálii má nějakou svou šunkovou specialitu. Vedle jihotyrolského špeku, jenž pochází z nejsevernějšího kraje, jsou věhlasné především Prosciutto di Parma. Dělají se z prasat krmených syrovátkou, maso zraje dvanáct měsíců v proudícím vzduchu. Podobně se pečuje také o Prosciutto San Daniele z hornatého kraje Friuli, které za svou specifickou chuť vděčí nejen kvalitě masa vepřů vykrmovaných žaludy, ale i místnímu klimatu a větrům od Jadranu.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se