Poslední vydání restauračního průvodce Grand Restaurant provázela nebývalá kontroverze. Vydavatele Pavla Maurera někteří restauratéři obvinili z manipulace s výsledky a nucení k účasti na Prague Food Festivalu (PFF). Vydavatel na to nereagoval. A nyní kontroverze utíná nečekaným způsobem - rozšiřuje program svého Prague Food Festivalu o kampaň na podporu lepší stravy ve školních jídelnách. "Chceme na festivalu představit nejlepší gastronomii v naší zemi a postavit ji vedle školní stravy pro naše děti," tvrdí Maurer. Sám přitom žádnou kampaň vést nechce, jeho cílem je pomoci existujícím iniciativám, které se touto problematikou již zaobírají, a představit je tisícům návštěvníků svého festivalu jídla. "Spotřební koš a normy pro školní jídelny jsou dle našeho názoru zastaralé, neodpovídají životnímu stylu současných školáků. Našli jsme několik subjektů, které se této problematice profesionálně věnují a zaznamenaly již určité úspěchy a mají velké plány do budoucna. Festival je pro nás platformou, kde můžeme prezentovat práci těchto lidí, mediálně ji zviditelnit a oslovit širokou veřejnost tak, aby už se konečně něco stalo a naše děti nejedly tzv. ,junk food', předvařené polotovary, přeslazené nápoje a jídla z automatů. Rozhodli jsme se, že finančně, organizačně i mediálně podpoříme tyto změny. Odpovídá to koneckonců naší dlouhodobé filozofii - nejezte, nepijte ani nežijte blbě!"

Nejde o nový nápad. Podobnou kampaň rozjel už například britský kuchař Jamie Oliver, který v rámci své Food Foundation dlouhodobě podporuje změnu jídelníčku školáků v Británii i ve Spojených státech. Maurer se nicméně poprvé chystá na velké akci veřejně prezentovat třeba menu funkční školní jídelny, která se řídí pravidly tzv. Slow Food, případně uvést besedy se zástupci všech větších iniciativ, které se této oblasti věnují. Akce bude probíhat na květnovém osmém ročníku Prague Food Festivalu v Královské zahradě Pražského hradu.